
Étcsokoládé
A csokoládé, illetve a kakaófa latin neve azt jelenti: az istenek eledele. A maják és az aztékok a legszentebb szertartásaikhoz is használták, mint a születés, a házasság és a halál. A 17. századi európai elit már gyógyszerként itta a forró csokoládét, sőt afrodiziákumnak tartották az édes szirupot.
Íme, az étcsokoládé legjobb tulajdonságai
- Jó hatással van az agyra és megelőzhető a memóriavesztés
Számos kutatásban kimutatták már korábban, hogy milyen jó hatása van az agyra, hiszen az agy azon területeit stimulálja elsősorban, ahol az örömközpont is található– Dr. Joy DuBost élelmiszer tudós és regisztrált dietetikus így vélekedik. Egy 2018-ban készült tanulmány szerint már 48 gramm 70%-os kakaótartalmú bio csokoládé elfogyasztása növeli az agyban a neuroplaszticitást, amely azt jelenti, hogy új szinaptikus kapcsolatok jönnek létre az agyban, ez pedig jótékony hatással van a memóriára.
2. Javíthatja a véráramlást
A benne található flavonoidok serkentik az endotéliumot, az artériák bélését, így nitrogén- oxidot termelnek. Ez azért is fontos, mert jeleket küld az artériáknak, annak érdekében, hogy ellazuljanak, így csökkenti a véráramlással szembeni ellenállást és a vérnyomást is csökkenti.
3. Javíthatja az agyműködést
Az agy vérellátását nagymértékben támogatja, elsősorban a fiatal felnőtteknél. Tehát a napi kakaóbevitel a memóriát és a tanulást is elősegíti. Az időseknél a demencia előrehaladását akadályozza meg. A benne lévő koffein és teobromin, mint stimuláló anyagok, rövidtávon javítják az agyműködést.
4. Ajándék a bőrnek
Az étcsokoládéban lévő flavanolok a nap káros sugarai ellen nyújtanak hatékony védelmet, mivel a bőr véráramlását segítik elő, illetve a bőr hidratáltságát támogatják. Egy tanulmány szerint a magas flavanol tartalmú étcsokoládé vagy kakaó 12 hétig tartó fogyasztásának következményeként a bőrét sokkal jobban védi a napsugárzástól. Érdemes azért tudni, hogy ez a módszer nem helyettesíti a fényvédők használatát. A Harvard Egyetem vizsgálatai alapján az étcsokoládéban található vas, réz, magnézium vagy éppen mangán is. A mangánról azt kell tudni, hogy a kollagén termelést támogatja, amely a bőr fiatalságának hosszabb ideig való fenntartását segíti elő.
5. Segíti a fogyást és jótékony hatással van a bélrendszerre
Azért a legtöbben elsősorban nem a csokoládéra gondolnak, ha a fogyásról van szó. Will Clower idegtudós még egy könyvet is írt ezzel a témával kapcsolatban. Tapasztalatai alapján az étkezés előtt vagy után egy kis mennyiségű étcsokoládé elfogyasztása olyan hormonokat stimulál, amelyek azt üzenik az agynak, hogy a szervezet jóllakott. A mértéket mindenképpen tartsuk be, és tudni érdemes, hogy nem ellensúlyozza az egészséges táplálkozást. Az emésztés során egyfajta prebiotikumként viselkedik, vagyis olyan rostként, amely a jótékony baktériumok növekedését segíti elő. Ennek következtében az egészséges anyagcsere működését tartja szinten.
A finom és tápláló étcsokoládé tehát igencsak jó hatással van a szervezetünkre, ezért nyugodtan engedjük meg magunknak a csábítást, ha egy kis édességre vágyunk. A mértéket ebben is érdemes tartani, nem azt jelenti, hogy mindennap nagy mennyiséget együnk. A cikkből is kiderül, hogy étkezés előtt vagy után egy kis falat igazán jó hatással van a testre és a lélekre is.