
Dió
A dió egy rendkívül sokoldalú növény – egyrészről az íze, másrészről pedig számtalan jótékony hatása miatt. Rengeteg vitamint, növényi rostot és omega-3-at rejt.
A dióról általánosságban
A magas olajtartalmú ízletes mag egyrészt finom, másrészt számos jótékony hatással bír. A dióbél magas magnéziumtartalma sokat segít a stressz elleni védekezésben, de gyakori fogyasztása nem csak az idegek védelmében játszik szerepet.
Többféle B-vitamint tartalmaz, mely védi az izmokat és serkenti a növekedést. Igen gazdag antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban, ami kedvezően hat az erekre és a vérkeringésre, valamint hatékony a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.
Jótékony hatással van a memóriára és segít a szívproblémák megelőzésében, támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet, így talán nem is véletlen, csak érdekes egybeesés, hogy a termés maga is agy formájú, félbevágva pedig egy szív alakot formáz.
Rendkívül magas a fehérjetartalma, ezért azt is tartják, táplálóbb mint a hús, a vegetáriánusok körében is népszerű tápanyagpótló étel. Mivel rostforrásként is szuper, az egészséges emésztés érdekében is célszerű fogyasztani.
A dió kalóriatartalma és zsírtartalma viszonylag nagy, ezért napi egy két marék fogyasztása is bőven elég a kívánt pozitív hatás eléréséhez.
A dióban rejlő E-vitamintól a bőr és a haj is egészségesebbé válik, a dióolajat pedig külsőleg is alkalmazzák, a problémás, száraz bőr kezelésében is hasznos.A rengeteg jótékony tulajdonsága mellett pedig egyszerűen finom nassolnivaló, karakteres, édeskés íze már gyermekkorunk óta kísér minket. Jellemzően édes sütemények kedvelt alapanyaga vagy díszítőeleme, de salátákba is előszeretettel teszik, bizonyos sajtokhoz kifejezetten jól passzol, illetve sós nasi is készíthető belőle.
A dió hatása a szervezetre
A diót gyógyászati célokra is szokták alkalmazni, leveleit és külső zöld burkát is gyűjtötték a néphiedelemben, egészség javítási céllal. A diólevelet külsőleg lemosásra, borogatásra használhatjuk, csersav tartalma miatt hatékonyan kezelhetünk vele ekcémát, pattanást, kelést és egyéb bőrbetegségeket. A diólevélből készített ülőfürdővel az aranyér okozta bántalmak enyhíthetők.
Belsőleg főként a népgyógyászat alkalmazza vértisztító hatása miatt, valamint bél és gyomorhurut kezelésére is. A diókopács főzetével szintén utóbbi betegségek kezelhetők, emellett az izzadás is mérsékelhető vele. A dióbél nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, és néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. A dió segít megőrizni a vérerek rugalmasságát, vértisztító, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget nőknél. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy fontos szerepe van a rák megelőzésében, mert a dióban található polifenolok egyes tagjai antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának megakadályozásában.
Számos jótékony hatását a kozmetikai iparban is hasznosítják, illetve hajhullás ellen is hatékonynak bizonyult.
A dió jótékony hatása a szervezetre és az emésztésre tehát már napi kis mennyiség fogyasztásával is elérhető,azonban érdemes odafigyelni az allergiás tünetekre, amennyiben ilyeneket tapasztal, ne fogyasszon diót. Ha pedig néhányan attól félnének, hogy hízlal a dió, mivel zsírban és kalóriában gazdag étel, bőséges tápanyag- és fehérjetartalmuk miatt a diétázók is bátran fogyaszthatják.
Összegezve tehát a dió a következőket egyaránt tartalmazza:
- antioxidánsok
- B-vitamin
- E-vitamin
- magas fehérjetartalom
- magas magnéziumtartalom
- omega-3 zsírsavak