
Akácméz
Az egyik legismertebb és egyben legkeresettebb magyarországi fajtaméz a víztiszta, halványsárga, néha enyhén zöldes árnyalatú akácméz. A jellegzetes akácvirág illatú méz íze egyáltalán nem domináns, sőt inkább kellemesen lágy és édes. Magas gyümölcscukor tartalma miatt a világ legkevésbé kristályosodó mézeinek egyike (vagyis sokáig folyékony marad).
A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt 2014-óta Hungarikumnak számít. Nem domináns ízkarakterének köszönhetően az italok (tea, limonádé) és sütemények szívesen használt édesítőszere. Fogyasztása önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, müzli alkotórészként stb. Használják még mézes likőrök édesítéséhez és mézbor készítéséhez is.
Mint a virág teája, az akácméz is ajánlott gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok kezelésére, erősíti az immunrendszert, csonterősítő, és méregtelenítő hatású. Megfázásos időszakban, jótékony hatása miatt közkedvelt méz.